Günümüzde üretim her geçen gün artmakta buna paralel olarak ise enerji kaynakları azalmaktadır. Üretimin artışı ile birlikte sanayilerde enerji kaynaklarının etkin kullanımı, enerji tasarrufu, enerji verimliliği, geri kazanım, tekrar kullanım kavramları önem kazanmaktadır. Bütün bunlar göz önüne alındığında bir enerji tasarrufuna gidilmesi ve bir enerji yönetim sistemi oluşturulması kaçınılmazdır.
Enerji yönetimi, güvenlikten, üretim kalite ve miktarından, çevresel sorumluluklardan taviz vermeden enerjinin verimli kullanımıdır. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı, organizasyonların enerji verimliliğini yükseltmek için gerekli olan, süreç ve sistemleri oluşturmalarını, bu süreç ve sistemlerin uygulanmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Standart tüm enerji türlerini kapsar. Kuruluşların tamamını etkin enerji yönetimine, maliyetlerin azaltılmasına ve çevreye karşı duyarlılığa teşvik eder.
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’nin Faydaları Nelerdir?
- – Uygulamaya konulan projeler yardımıyla enerji tüketimini azaltır.
- – Enerjiden kaynaklanan masrafları kontrol altında tutar ve azaltır.
- – Mevcut cihaz ve ekipmanların kullanımını kontrol altında tutar.
- – Enerji tüketiminin izlenmesi yoluyla performans hakkında bilgi edinilmesini sağlar.
- – Verimliliğin artırılması ve yasalara uygunluğu sağlar.
- – İsraftan kaynaklanan olumsuz çevre etkisini azaltır.
- – Enerji bilinci ile ilgili olarak toplum içinde saygınlığı arttırır.
- – Sera gazi emisyonlarının azaltılmasında katkı sağlar.
- – Diğer yönetim sistemleri ile entegrasyonu halinde kaynak tasarrufu sağlar.
ISO 50001 Standardını Kimler Kullanabilir/Uygulayabilir?
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı, her tip ve büyüklükte organizasyonun, özel ya da kamu kuruluşlarının, hizmet ya da üretim sektöründe faaliyet gösteren her kurulusun uygulamasına müsait bir yapıda oluşturulmuştur. Enerji bağlantılı çalışan kuruluşları ise doğrudan ilgilendirmektedir.